Blåbärstry, har du hört talas om det? Det hade inte vi fram till för några veckor sedan. Men nu har vi, och oj, vad sugna vi blev på att odla det! Det är ett bär som ser ut ungefär som blåbär, fast bären är avlånga och ofta lite knöliga. Bären växer på buskar som blir 1–2 meter höga och 1–2 meter breda. Det finns många olika sorter. Sorterna har lite olika former och kan även variera en del i smak. De är syrligare än blåbär, och en del beskriver smaken som en blandning mellan blåbär, hallon och svarta vinbär.
Blåbärstry – ett bär med många fördelar för odlaren
En stor fördel med att odla blåbärstry jämfört med andra bär, är att bären börjar mogna redan i maj. Och det är ju alltid roligt med grödor som ger skörd innan allt annat har börjat mogna. Från att bären ser mogna ut kan det dock ta ett par veckor, eller ännu längre, innan de faktiskt är klara att äta. Så prova att äta något enstaka bär innan du går loss på att plocka rent hela busken!
Blåbärstry sägs innehålla ungefär samma nyttigheter som blåbär – de anses med andra ord vara supernyttiga. En del säger till och med att de är ännu nyttigare än blåbär.
Bärbuskarna är lättodlade. De växer i vanlig trädgårdsjord och behöver ingen avancerad specialjord. Dessutom tål de kyla mycket bra, så det ska gå att odla dem även i de nordligaste delarna av Sverige.
Odla blåbärstry av flera olika sorter
Det viktigaste att tänka på om du vill odla blåbärstry är att du behöver ha buskar av flera sorter än en. Minst två sorter behövs, men gärna tre. Buskarna pollinerar varandra, och om bären ska bli stora och många så behöver de korspollineras, alltså pollineras mellan olika sorter. Det går att få skörd även från en enda sort, men det kommer inte att bli lika bra. Det betyder att du behöver ha flera olika sorters buskar med blåbärstry som växer nära varandra. Du behöver också se till att de sorter som växer nära varandra blommar samtidigt. Det finns blåbärstry från Kanada och från Ryssland. De ryska bärbuskarna blommar tidigare än de kanadensiska. Se därför till att du har antingen bara ryska sorter eller bara kanadensiska sorter. Eller förstås om du vill förlänga säsongen så sätter du ett gäng ryska buskar nära varandra på ett ställe och ett gäng kanadensiska buskar nära varandra på ett annat ställe. Det är inte alls säkert att din plantskola har koll på det här, så googla själv och se till att du kombinerar rätt sorter.
Lär mer om att odla blåbärstry
I det här utförliga och matnyttiga inlägget skriver eminenta odlingsbloggaren Sara Bäckmo om blåbärstry. I blogginlägget finns även två filmer där Sara pratar om blåbärstry – en med generella tips och en där hon visar hur man tar sticklingar för att kunna få fler buskar. Sara Bäckmo berättar även i sitt inlägg om när hon fick buskar som gav rosa bär, som är giftiga. Plantskolan hade alltså gett henne fel buske! Så se till att dina bär är blå som blåbär; då är det rätt.
Även hos Natur och trädgård finns ett långt och faktaspäckat inlägg om blåbärstry. Det är skrivet av Torsten Lindberg, som presenteras som ”agronom och frukt- och bärentusiast”. Inlägget innehåller bland annat en beskrivning av många av de olika sorterna.
Lycka till med ditt blåbärstry-odlande. Vi på alltomblåbär lovar att återkomma här och berätta om vi själva kommer i gång med att odla bäret så småningom.