Blåbärsknäck är kanske inte det första man tänker på när det är dags för julbaket – men det blir gott! Blåbärens friska syrlighet gör sig fint mot den söta och gräddiga knäcken. Gör så här:
Blåbärsknäck med frysta blåbär
Det går förstås utmärkt att använda färska blåbär också i knäcksmeten, men vid den tid på året när man gör knäck så brukar de flesta blåbär som går att få tag i vara frysta. Och det blir godare med frysta svenska blåbär än med färska amerikanska, eftersom de svenska blåbären har en mer intensiv smak.
Ingredienser till blåbärsknäcken:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 msk smör
- 0,5 dl blåbär.
Gör så här:
- Häll grädde, sirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp och låt smeten koka tills den klarar kulprovet (Häll upp en klick smet i ett glas med vatten. Om det går att rulla smeten till en kula är den klar.)
- Ta kastrullen av spisen och rör ner smör och blåbär.
- Häll upp smeten i knäckformar.
- Låt knäcken stelna i kylskåpet.
Blåbärsknäck med blåbärspulver
Du kan också göra knäck med blåbärspulver i. Blåbärspulver hittar du i hälsokostaffären.
Följ receptet ovan men i stället för hela blåbär så blandar du i 3 msk blåbärspulver i smeten när den har kokat färdigt.