Man kan säga att det finns två grundsätt att göra cheesecake. Den vanliga som man bakar i ugn och fryst cheesecake. Här kommer ett recept av varje:
Cheesecake med blåbär
Ingredienser till ca 10 bitar:
Botten:
250 g digestivekex
100 g smör
Philadelphiafyllning:
450 g philadelphiaost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
Crème fraiche-fyllning:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smula digestivekexen och blanda med smöret. Tryck ut smuldegen i en rund form, ca 20 cm.
- Grädda i 5–10 minuter.
- Kör philadelphiaost, blåbär, ägg och socker i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen.
- Grädda i nedersta delen av ugnen 25–30 minuter.
- Blanda ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker och bre ut över kakan.
- Grädda ytterligare 5 minuter.
- Låt svalna i kyl 30–60 minuter så att den inte går sönder när du lossar den från formen. Garnera med blåbär.
Frusen blåbärscheesecake
Ingredienser för ca 8 bitar:
- 8 digestivekex
- 50 g smör
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 400 g philadelhiaost
- 2 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 dl blåbär + eventuellt blåbär att dekorera med.
Gör så här:
- Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda ihop och tryck ut i botten i en pajform. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.
- Mosa blåbären tillsammans med socker, vaniljsocker och ost.
- Vispa ihop äggulorna med ost, socker och blåbär.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Vispa grädden för sig i en bunke.
- Rör försiktigt ner grädden i philadelphiablandningen.
- Vänd ner vitorna försiktigt.
- Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
- Garnera med blåbär om du vill (antingen innan du ställer den i frysen eller precis innan du serverar kakan).
- Ställ kakan i kylskåpet en timme innan du serverar den.
Fler recept på blåbärscheesecake
Här hittar du fler recept på cheesecake med blåbär: